Ευθύνες στην «Ιπποδρομίες Α.Ε.» και την κυβέρνηση επιρρίπτουν οι εργαζόμενοι αναβάτες για το κλείσιμο των ιπποδρομιών με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς.

Μέσω της εκκαθαρίστριας εταιρείας Ernst&Young θα επιστρέψει εντός διμήνου στο Δημόσιο (ΟΔΙΕ) το ακίνητο των 1.000 στρεμμάτων του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο μετά και την οριστική διακοπή των ιπποδρομιών στις 30 Ιανουαρίου 2024, όπως προκύπτει από την καταγγελία της Σύμβασης Μίσθωσης του Ιππόδρομου Αθηνών στο Μαρκόπουλο από την Ιπποδρομίες Α.Ε., κατά 100% θυγατρική του ΟΠΑΠ.

Η επιστροφή του ακινήτου-φιλέτο, για το οποίο ο ΟΠΑΠ κατέβαλε μέχρι τώρα μίσθωμα περίπου 210.000 ευρώ ετησίως, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το αν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησής του από το Δημόσιο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επί του παρόντος την πιθανότητα ενός νέου διαγωνισμού για τη δημιουργία ενός μικρότερου σε έκταση Ιππόδρομου.

Πάντως την ώρα που ο ΟΠΑΠ φέρεται να σημείωνε μεγάλες απώλειες από την ελληνική ιπποδρομία, η κυβέρνηση επέλεξε να τις εξαιρέσει από την ενίσχυση της επιδότησης που παρείχε σε άλλα αθλήματα. Ενίσχυση που προερχόταν από την επιδότηση έναντι εσόδων από τον φόρο του στοιχήματος. Υπενθυμίζεται δε ότι πρόσφατα -τον Μάρτιο 2023- ένα άλλο όμορο κομμάτι του ευρύτερου ιππικού συγκροτήματος παραχωρήθηκε για 40 έτη στην Aplekton Holdings Co Limited, προκειμένου να μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα άλογα.

Τι άλλο προκύπτει από την καταγγελία της σύμβασης; Στο πλαίσιο τήρησης των όρων που προβλέπει η σύμβαση, ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί για ακόμη 10 χρόνια, μέχρι το 2036, με το ποσό των 500.000 ευρώ τον χρόνο τη Φίλιππο Ενωση (ιδιοκτήτες αλόγων, ΝΠΔΔ που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού) στην οποία εργάζονται 35 άτομα και θα συνεχίσει επίσης να καλύπτει στοιχηματικά τις ξένες ιπποδρομίες.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της αποκατάστασης των εργαζομένων που χάνουν την εργασία τους, ο ΟΠΑΠ θα απορροφήσει του 20 μόνιμους εργαζόμενους που εντάσσονται στο δυναμικό του. Παράγοντες του οργανισμού δηλώνουν ότι όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση θα λάβουν επιπλέον αποζημίωση, ενώ για τους αναβάτες και τους γυμναστές θα εξασφαλιστεί επιπλέον νοσοκομειακή περίθαλψη για ένα έτος.

Πλήρης αποκατάσταση αναμένεται να εξαγγελθεί για τους αναβάτες και για όσους από τους προπονητές δεν ήταν συνταξιούχοι. Αγνωστο παραμένει πώς θα αποκατασταθούν οι σταβλίτες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, που μέχρι σήμερα φέρεται ότι συντηρούνταν από τους ιδιοκτήτες των ίππων.

Σε ό,τι δε αφορά τους ιδιοκτήτες, η εταιρεία προβλέπει μόνο 300 ευρώ για τη μεταφορά των ίππων, καθώς «η μεγάλη πλειονότητα είναι χομπίστες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας».

Εντονη αντίδραση των ιπποδρομιακών φορέων

Πάντως ιπποδρομιακοί φορείς με ανακοίνωση που εξέδωσαν ήδη από την 1η Φεβρουαρίου αμφισβητούν ευθέως τα στοιχεία της διοίκησης, που κάνει λόγο για 75 εργαζόμενους, και υποστηρίζουν ότι οι «άμεσα εμπλεκόμενοι είναι 200 άτομα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι έμμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή κτηνίατροι, πεταλωτές, παραγωγοί ζωοτροφών, αγρότες από τους οποίους ο Ιππόδρομος προμηθευόταν βρόμη, τριφύλλι, άχυρο, χόρτο και καλαμπόκι».

Στην ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Αθλητισμού η «Συνεργατική Αναβατών δρομώνων ίππων, ιδιοκτητών, επαγγελματιών προπονητών» χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» την ανακοίνωση με την οποία κοινοποιήθηκε η διακοπή διοργάνωσης των ελληνικών ιπποδρομιών.

Τονίζουν ότι η «Ιπποδρομίες Α.Ε. εν μια νυκτί οδήγησε στην απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους». Αμφισβητούν το ύψος της ζημίας των 100 εκατ. ευρώ που επικαλείται η εταιρεία και υπαινίσσονται ότι η εταιρεία αποκρύπτει κέρδη από την κάλυψη των ξένων ιπποδρομιών.

«Η εξαγορά του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος ήταν ο καθοριστικός παράγων που οδήγησε την εταιρεία σε αμύθητα κέρδη» αναφέρουν χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας και στα ΜΜΕ πρόθεση απόκρυψης της αλήθειας «για να μη χάσουν το νούμερο 1 διαφημιζόμενο πελάτη τους» (σ.σ. τον ΟΠΑΠ).

Επίσης καταλογίζουν στην εταιρεία αλλά και στην κυβέρνηση σοβαρότατες ευθύνες και «εξαπάτηση» που οδήγησε στη μείωση των επάθλων, τα οποία αποτελούν πηγή εσόδων για τους εμπλεκόμενους. Σημειώνουν σειρά λαθών του μάνατζμεντ και του μάρκετινγκ (διακοπή τηλεοπτικών μεταδόσεων, απολύσεις έμπειρων στελεχών και των ταμιών του στοιχήματος) που έδειχναν την «έξοδο στο φίλιππο κοινό», το οποίο ούτως ή άλλως είχε απομειωθεί με τη μεταφορά των ιπποδρομιών στο Μαρκόπουλο.

Πηγή: Στο Δημόσιο επιστρέφει το φιλέτο του Μαρκόπουλου | ΕΦΣΥΝ (efsyn.gr)

ΜΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Μείνετε συντονισμένοι με εβδομαδιαία ενημέρωση για νέα και απόψεις από το χωριό μας, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη! 😎

ΔΕΝ ΣΠΑΣΜΑΡΟΥΜΕ! Εβδομαδιαία αυτοματοποιημένη ενημέρωση για νέες δημοσιεύσεις μόνο! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες πληροφορίες.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *