Παμπάλαιο -από αμίαντο και σίδηρο- το δίκτυο Ύδρευσης και Αποχέτευσης στο Μαρκόπουλο

Πηγή εικόνας Associated Press

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών για τα σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Μαρκοπούλου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής: 

«Στο Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας εδώ και χρόνια υπάρχουν και αυξάνονται τα σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κατάσταση που επικρατεί είναι παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, γεννώντας δικαιολογημένα οργή και αγανάκτηση. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται λόγω των παραθεριστών τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Συγκεκριμένα για την ύδρευση:

– Το παμπάλαιο δίκτυο (351 χλμ) περιλαμβάνει 15 χλμ από αμίαντο και 35 χλμ από σίδηρο που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

– Το δίκτυο έχει απώλειες έως και 43,50% που οφείλονται κατά 40% σε απώλειες λόγω διαρροών και 60% λόγω κλοπών και σφαλμάτων μετρητών. Εξαιτίας αυτού, ο Δήμος Μαρκοπούλου βρέθηκε υπερχρεωμένος πολλές φορές στο παρελθόν, επιδοτήθηκε από το κράτος και τέθηκε σε επιτήρηση.

Για την αποχέτευση:

– Από το 1992 με τον πρώτο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ για την αποχέτευση στο Δήμο Μαρκοπούλου, το Μαρκόπουλο καλύπτεται κατά 50% ενώ στο Πόρτο Ράφτη δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο λειτουργούντα αγωγού αποχέτευσης.

– Η τελευταία χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα προϋπολογισμού 28.719.648 ευρώ κινδυνεύει να χαθεί λόγω καθυστερήσεων των εργολαβιών.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, με τους κατοίκους της περιοχής να στερούνται το κοινωνικό αγαθό του νερού και το δικαίωμα στην αποχέτευση, προστατεύοντας ταυτόχρονα το θαλάσσιο και ευρύτερο περιβάλλον. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους άλλους δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα τις επεμβάσεις που είναι αναγκαίες, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση των κατοίκων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

– Ποια θα είναι η συμβολή στα εκρηκτικά προβλήματα ύδρευσης & αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου;

– Ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν για τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αντικατάσταση των επικίνδυνων τμημάτων δικτύων ύδρευσης και τη σταδιακή ανακατασκευή του συνόλου των δικτύων;

– Ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν ώστε να αποχετευτεί το σύνολο του Πόρτο Ράφτη και να διαφυλαχθεί το θαλάσσιο περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας;

Πηγή: 902.gr

ΜΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Μείνετε συντονισμένοι με εβδομαδιαία ενημέρωση για νέα και απόψεις από το χωριό μας, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη! 😎

ΔΕΝ ΣΠΑΣΜΑΡΟΥΜΕ! Εβδομαδιαία αυτοματοποιημένη ενημέρωση για νέες δημοσιεύσεις μόνο! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες πληροφορίες.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *