Σπουδαία νίκη, έστω και προσωρινή, για τους συλλόγους και τους κατοίκους της περιοχής η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Προσωρινή διαταγή εξέδωσε η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου «παγώνοντας» προσωρινά την τσιμεντοποίηση του ρέματος Ραφήνας, μια περιοχής με πλούσιο οικοσύστημα που εκβάλει δίπλα στο λιμάνι και έχει χαρακτηριστεί ως «Ιδιαιτέρου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα.
Αυτό αποτελεί μια νίκη για δύο τοπικούς εξωραϊστικούς και οικολογικούς συλλόγους, αλλά και για κατοίκους της Ραφήνας που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων οριοθέτησης του επίμαχου ρέματος, ως ευθέως αντίθετες στο Ευρωπαϊκό και εθνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο και να σταματήσει η εκχέρσωση του ρέματος.
Η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Ραφήνας, ενώ η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο (4.10.2023) με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή την επέμβαση στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχουν καταδικάσει με κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΟΖΟΝ, Καλλιστώ, ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, iSea, MedINA, ενώ την ανακοίνωση συνυπογράφουν και 50 ακόμη συλλογικότητες και τοπικοί σύλλογοι που ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι καταστρεπτικές επεμβάσεις στον υγρότοπο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος και να επανεξεταστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα επιτάσσει η ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία («Μαζική καταδίκη της παράνομης επέμβασης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας», 28/4/2023).
Πριν από μερικές ημέρες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ανέφερε «οποιαδήποτε παρέμβαση και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, θα προκαλέσει σημαντική και μη-αντιστρεπτή βλάβη στο οικοσύστημα του ρέματος Ραφήνας και ειδικότερα στα είδη της ορνιθοπανίδας που φωλιάζουν στη συγκεκριμένη περιοχή». Κάποια μάλιστα εξ αυτών περιλαμβάνονται στον κατάλογο του «Παραρτήματος Ι» της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί της διατήρησης των άγριων πτηνών (2009/147/ΕΚ).
Από την πλευρά του, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στα πλαίσια έρευνας για τη βιοποικιλότητα που υλοποιεί στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, πραγματοποίησε δειγματοληψία πάνω από το σημείο επέμβασης στο ποτάμι, λίγες ημέρες μετά την ισοπέδωση τμήματος του οριοθετημένου υγροτόπου της εκβολής. Στο βίντεο, εκτιμάται ότι «το έργο διευθέτησης και εκχερσώσεων βλάστησης που συντελείται αυτή την εποχή θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους πληθυσμούς υδρόβιας πανίδας και στους οικοτόπους της περιοχής».
Πηγή: efsyn