Ακολουθεί η επιστολή της παρέμβασης για την κοινωνία και περιβάλλον σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ                                       

3-12-2022                                                   

Προς Δημοτική Αρχή Δήμου Μαρκοπούλου

ΘEΜΑ: Μείωση Δημοτικών τελών

Κύριοι, κυρίες

Όπως είναι γνωστό, γενικότερα η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα διέρχονται μία κρίσιμη περίοδο, όπου η Ενεργειακή αλλά και η συνολική φτώχεια έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά ώστε να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ασφαλώς η κυβέρνηση, όμως και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να μείνουν αδρανείς αλλά να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτείνουμε λοιπόν η Δημοτική αρχή να εξετάσει άμεσα, το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά του Δήμου μας.

Επισημαίνουμε εδώ, ότι με βάση στοιχείa 2019:

O Δήμος μας έχει τα υψηλότερα δημοτικά τέλη, συγκεκριμένα 1,99 €/τμ

Ο φθηνότερος δήμος είναι της Παιανίας 0,85 €/τμ

Κάποιοι Δήμοι (πχ Δήμος Μαραθώνα) έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τέλη σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

Επίσης ορισμένοι Δήμοι (Παράδειγμα Δήμος Ραφήνας –Πικερμίου) κάνουν έκπτωση 50%στα δημοτικά τέλη για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής δεδομένα:

O Δήμαρχος Θεσ/νίκης που είχε κάνει μειώσεις στα Δημοτικά τέλη πέρυσι δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις φέτος.

Ο Δήμος Αθηναίων, με βάση δημοσιεύματα, σχεδιάζει οριζόντια μείωση 5% των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες.

Ο Δήμος μας λοιπόν ,αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, μπορεί να αποφασίσει σαν πρώτο βήμα την μείωση των δημοτικών τελών άμεσα και να μελετήσει επιπλέον μέτρα ανακούφισης των δημοτών για την επόμενη περίοδο.

Η δική μας πρόταση για το Δήμο Μαρκόπουλου είναι να θέσει στόχο τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών στο επίπεδο των χαμηλών συντελεστών της Ανατολικής Αττικής (κάτω του 1€/τ.μ) και σε άμεση ρύθμιση στον Μέσο όρο του 1,5€/τμ.

Επίσης, πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος ικανοποίησης ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα, ευάλωτων νοικοκυριών όπως άνεργοι μακράς διαρκείας, δημότες με πολύ μικρά εισοδήματα και γενικά οικονομικά ευάλωτοι συμπολίτες, με ειδικά μέτρα.

Πηγή

ΜΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Μείνετε συντονισμένοι με εβδομαδιαία ενημέρωση για νέα και απόψεις από το χωριό μας, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη! 😎

ΔΕΝ ΣΠΑΣΜΑΡΟΥΜΕ! Εβδομαδιαία αυτοματοποιημένη ενημέρωση για νέες δημοσιεύσεις μόνο! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες πληροφορίες.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *