Εφόσον η άδειά σας έχει εκδοθεί σε χώρα της Ε.Ε., μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε οπουδήποτε εντός της αυτής. Πριν όμως από την αναχώρησή σας για το ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να ισχύει. Αν λήξει ενόσω ταξιδεύετε στο εξωτερικό, καθίσταται αυτόματα άκυρη και πιθανόν να μην αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να οδηγείτε σε άλλη χώρα με προσωρινή άδεια οδήγησης ή ανάλογο πιστοποιητικό.

Σε περίπτωση όμως που διαθέτετε δίπλωμα παλαιού τύπου ή θέλετε να επισκεφτείτε oρισμένα κράτη της Ευρώπης τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες άλλων ηπείρων, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε ένα διεθνές δίπλωμα οδήγησης για να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας ή κάποιο ενοικιαζόμενο.

Το διεθνές δίπλωμα οδήγησης αποτελεί συμπληρωματικό/συνοδευτικό έγγραφο του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης που έχει εκδοθεί από τις Ελληνικές Αρχές και σε καμία περίπτωση δεν το υποκαθιστά.

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του διεθνούς διπλώματος οδήγησης είναι η ΕΛΠΑ απο τα κατά τόπους γραφεία της και οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • Ο ενδιαφερόμενος να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης (Ελληνική / Ευρωπαϊκή).
  • πρωτότυπη και ισχύουσα Ελληνική / Ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης.
  • Διαβατήριο ή νέου τύπου Αστυνομική ταυτότητα.
  • Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία.

Το διεθνές δίπλωμα οδήγησης μπορεί να έχει μονοετή ή τριετή ισχύ, ανάλογα με τον τόπο προορισμού του ενδιαφερομένου, με το μονοετές να κοστίζει 50 ευρώ και το τριετές 90 ευρώ. Η ΕΛΠΑ εκδίδει αυθημερόν το διεθνές δίπλωμα οδήγησης με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει συγκεντρώσει και προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΛΠΑ:

Πλατεία Καραϊσκάκη, Πειραιάς, 18531, ΑΤΤΙΚΗΣ

2104173362

Πηγή: Car and motor

close

ΜΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Μείνετε συντονισμένοι με εβδομαδιαία ενημέρωση για νέα και απόψεις από το χωριό μας, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη! 😎

ΔΕΝ ΣΠΑΣΜΑΡΟΥΜΕ! Εβδομαδιαία αυτοματοποιημένη ενημέρωση για νέες δημοσιεύσεις μόνο! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες πληροφορίες.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.